Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Meriderma cribrarioides (Fr.) Mar. Mey. & Poulain

syn. Lamproderma cribrarioides  (Fr.) R. E. Fr.

Protozoa › Mycetozoa › Myxomycetes › Stemonitales› Stemonitidaceae› Meriderma

Βέρμιο 2-5-2015. Καρποφορία σε κλαδί οξιάς, δίπλα σε χιόνι που λιώνει

Βέρμιο 2-5-2015

Βέρμιο 2-5-2015

Βέρμιο 2-5-2015

Καπιλίσιο και σπόρια

Καπιλίσιο και σπόρια

Καπιλίσιο και σπόρια

Πηρίδιο, καπιλίσιο και σπόρια

Σπόρια με δίκτυο εμφανές στην περιφέρεια

Σπόρια

Σπόρια

Σπόρια με διάμετρο 12-14μm

Σπόρια με διάμετρο 12-14μm

Περιγραφή (Αντώνης Αθανασιάδης): 

Σποροκάρπια με πόδι, διασκορπισμένα ή σε πυκνές ομάδες, λιγοστών ή πολυάριθμων ατόμων, συνολικού ύψους 1 μέχρι 1,5 (2) χλσ, Σποροθήκες υποσφαιρικές ή αυγόμορφες ή με μορφή ανάποδης σταγόνας από 0.7 μέχρι 1.2 χλσ. διάμετρο, με χρώμα σκούρο καφέ σχεδόν μαύρο. Μετά την απόσχιση του πηριδίου οι σποροθήκες έχουν χρώμα μαύρο. Πόδι κοντό μέχρι το ¼ του συνολικού ύψους, το οποίο μερικές φορές μπορεί και να απουσιάζει. Σποριόμαζα καφέ προς μαύρο χρώμα. Σπόρια 10-15 μm, διακοσμημένα με επιφανειακές πτυχώσεις και λίγα ή καθόλου κονδυλώματα ύψους 1 με 2 μm, που σχηματίζουν ένα πλήρες δίκτυο. Πηρίδιο παρατηρήσιμο μόνο σε πολύ φρέσκα σποροκάρπια, ασημί και μερικές φορές με χρυσαφί αντανακλάσεις σε εκπεμπόμενο φώς, στην ωριμότητα θρυμματίζεται σε πολύ μικρά κομματάκια που παραμένουν κολλημένα στις απολήξεις του πλέγματος στήριξης. Στυλίσκος στήριξης (columella) κυλινδρικός με στρογγυλεμένη κορυφή, που φτάνει μέχρι το κέντρο της σποροθήκης. Πλέγμα στήριξης (capillitium) με κλάδους μαύρους μέχρι πολύ σκούρο καφέ, λείους, που έχουν καμιά φορά κονδύλους, ξεκινούν από όλο το ύψος του στυλίσκου στήριξης αλλά κυρίως από το επάνω μέρος του και συνεχίζουν προς τα έξω με διακλαδώσεις και αναστομώσεις σχηματίζοντας ένα εσωτερικό δίκτυο. Οι μεμβρανώδεις περιοχές έχουν χρώμα κοκκινοκαφέ ενώ τα ελεύθερα άκρα του πλέγματος στήριξης είναι χονδρά με χαρακτηριστικό για το γένος Meriderma, διχαλωτό σχήμα που στις απολήξεις του έχει υπολείμματα του πηριδίου. Υπόθαλλος καφέ δισκοειδείς στη βάση από καθένα σποροκάρπιο. 
Είναι ευρωπαϊκό είδος και συναντάται από Απρίλιο μέχρι Ιούνιο σε κλαράκια φυλλοβόλων δένδρων και θάμνων, στο πλάι από χιόνι που λιώνει. Είναι χιονόφιλο (nivicolous) είδος αλλά και ολόκληρο το γένος Μeriderma είναι αποκλειστικά χιονόφιλο. 
Στην Ελλάδα βρέθηκε μόνο στο Βέρμιο στα 1400μ, σε φυτικά υπολείμματα οξιάς (κυρίως μικρά, πεσμένα κλαδιά), τον Μάιο του 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου