Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Comatricha anomala Rammeloo

Protozoa › Mycetozoa › Myxomycetes › Stemonitales› Stemonitidaceae› Comatricha



Πετρανά Κοζάνης, 13-10-2015 (Γιάννης Καραγκιόζης)

Πετρανά Κοζάνης, 13-10-2015 (Γιάννης Καραγκιόζης)

Πετρανά Κοζάνης, 5-10-2015 (Γιάννης Καραγκιόζης)

Νεράιδα Κοζάνης, 25-9-2015 (Γιάννης Καραγκιόζης)

Φίλυρο Θεσσαλονίκης 17-10-2015

Φίλυρο Θεσσαλονίκης 17-10-2015

Φίλυρο Θεσσαλονίκης 17-10-2015

Σποροκάρπιο

Σποροκάρπιο

Σποροκάρπιο. Τα δείγματα της Θεσσαλονίκης φέρουν σχετικά βραχύ στύπο

Σποροκάρπιο

Πλέγμα καπιλισίου (Ζήσης Αντωνόπουλος)

Πλέγμα καπιλισίου (Γιάννης Καραγκιόζης)

Πλέγμα καπιλισίου (Θωμάς Γιαννάκης)

Σπόρια (Γιάννης Καραγκιόζης)

Σπόρια 8,9-9,7μm με συγκεντρώσεις κονδυλωμάτων (Ζήσης Αντωνόπουλος)

Σπόρια 8,9-9,7μm με συγκεντρώσεις κονδυλωμάτων (Ζήσης Αντωνόπουλος)

Χάρτης κατανομής


Περιγραφή (Αντώνης Αθανασιάδης):

Καρποσώματα που εμφανίζονται σε ομάδες από μεμονωμένα άτομα, με συνολικό ύψος από 1.5-3.3 χιλιοστά. Σποριοθήκη κυλινδρική με στρογγυλεμένη βάση και κορυφή και διάμετρο περίπου 0,4 χιλιοστά, πολύ σκούρη καφέ-μαύρη μέχρι ξεκάθαρα μαύρη. Το πηρίδιο γρήγορα απορρίπτεται. Το ύψος του ποδιού είναι μεταξύ του ενός τετάρτου και του μισού του συνολικού ύψους του καρποσώματος, έχει διευρυμένη και ημιδιαφανή βάση, χρώμα σκούρο κόκκινο-καφέ ή μαύρο και είναι αδιαφανές, με πιθανή εξαίρεση τη βάση, και ινώδες. Η κολουμέλλα είναι αδιαφανής και φτάνει μέχρι την κορυφή της σποριοθήκης. Το καπιλλίσιο ξεκινά από όλο το ύψος της κολουμέλλα, είναι άφθονο με καφέ-μαυρο χρώμα, διακλαδίζεται και αναστομώνεται, με τους χονδρότερους και σκουρόχρωμους αρχικούς κλάδους να καταλήγουν στην περιφέρεια σε λεπτά, πιο ανοιχτόχρωμα τμήματα με ελεύθερα άκρα, χωρίς σχηματισμό βρόγχων προς το εσωτερικό. Σπάνια τα επιφανειακά τμήματα του καπιλλίσιου μπορεί να σχηματίσουν ένα τοπικό δίκτυο με μεγάλα μάτια. Τα σφαιρικά σπόρια έχουν χαμηλή πυκνή και με κανονική διανομή επικονδύλωση, διάμετρο από 9-10μm και μπορούν να παρατηρηθούν στο δίσκο τους, από 2 μέχρι 5 περιοχές όπου συγκεντρώσεις κονδυλωμάτων μπορούν να σχηματίσουν ένα τοπικό ατελές δίκτυο. Το τελευταίο είναι και το μοναδικό χαρακτηριστικό του είδους, που το ξεχωρίζει από όλα τα άλλα είδη του γένους Comatricha. Πιθανόν αυτό το χαρακτηριστικό, να έδωσε και την ονομασία του είδους. Αναπτύσσεται σε νεκρό ξύλο και εμφανίζεται στην Ευρώπη και την Αμερική. Πρόσφατα αναγνωρισμένο είδος. 
Βρέθηκε σε σηπόμενο ξύλο σε α) σε πεύκα, στην Νεράιδα Κοζάνης (Γιάννης Καραγκιόζης), β) σε κέδρο, στα Πετρανά Κοζάνης (Γιάννης Καραγκιόζης) γ) σε δρυς στα Πετρανά Κοζάνης (Γιάννης Καραγκιόζης) και δ) σε γαύρο, στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης (Θωμάς Γιαννάκης, Αντώνης Αθανασιάδης, Ζήσης Αντωνόπουλος) 
Comatricha anomala, a New Myxomycete from Belgium J. Rammeloo Bulletin du Jardin botanique National de Belgique / Bulletin van de Nationale Plantentuin van België. Vol. 46, No. 1/2 (Jun. 30, 1976), pp. 237-240

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου